Ефективността на ваксините и страничните ефекти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ефектни ли са ваксините и колко са страничните ефекти от тях? Европейската агенция по лекарствата обяви, че е много нисък делът им  от всички ваксини срещу коронавируса. Темата коментираха в "Денят започва" проф. Радостина Александрова, вирусолог, и Момчил Баев, доктор по социална медицина.

"Най-често срещаните странични ефекти са свързани с чувствителност на мястото на убождане, повишена температура евентуално, болка в мускулите, ставите, обща отпадналост или дискомфорт, които са подобни на грипа и на самото заболяване Ковид, но те отшумяват в рамките на 24-48 часа", каза Момчил Баев.

Проф. Александрова посочи, че и РНК ваксините на Пфайзер&Бионтех и Модерна, и единствената аденовирусна ваксина на Астра Занека имат изключително сходен профил на безопасност.

"Това, което може би ги отличва е, че при РНК ваксините бяха описани, макар и много редки, анафилактични реакции, които вероятно се дължат на полиетиленгликола, който те съдържат в носителя от наночастици, с който навлизат в клетките, а пък при Астра Зенека бяха т.н. тромботични, тромбоемболични явления", поясни тя.

Проф.Александрова обясни, че при клиничните изследвания на Ковид ваксините броят на включените доброволци е бил много по-голям, отколкото при други сходни проучвания. Има данни за чести странични явления, но ако дадена нежелана реакция се среща при по-малко от 1 на 3000 или 5000 човека, няма как да бъдат установени при клиничните проучвания.

Още по темата вижте в целия разговор.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад