“За” и “против” националното външно оценяване в 4. и 10. клас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Националните външни оценявания ще се проведат при доста непредвидени обстоятелства. Именно то е обективният поглед за ефективността на онлайн обучението, защото то поставя на равни основи абсолютно всички, които се явяват в 4. и 10. клас. Това каза в студиото на “Денят започва” директорът на 119 СУ “Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов.

“Дългият дебат, който върви почти 2 месеца в общественото пространство, да има или да няма НВО - Образователното министерство трябва да вземе своето крайно решение”, призова той.

Според него трябва да се проведе НВО, за да измери обективно как е протекло дистанционното обучение.

“Веднага след пролетната ваканция е много разумно отново да започне ротационният принцип, който беше в ход преди около 15-ина дни. Тази ротация е много важна, за да може присъственото обучение да даде своите резултати, защото при него нещата са много по-различни - онлайн обучението е временно, заместващо, не може да даде същите добри резултати като присъственото обучение”, отбеляза Стаматов.

В разговора се включи и Надежда Цекулова. Тя заяви, че като родител от началото на пандемията - вече 13 месеца, очаква институциите да предложат решения, които обслужват проблемите на децата, а не на системата или учебния материал.

“Решението за провеждане на изпити вероятно обслужва системата и вероятно е полезно за нея, но то не е полезно за децата и не решава нито един от проблемите, които те натрупаха през тези 13 месеца”, беше категорична Цекулова.

Още “за” и “против” провеждането на националното външно оценяване в 4. и 10. клас, за мотивацията на учениците, възможностите на родителите и комуникацията с учителите вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад