Екранизациите на български класически и съвременни автори са приоритет в кинопроизводството на БНТ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За перспективите на филмовото производство на обществената телевизия говори председателят на Обществения съвет на БНТ Борислав Велков, който гостува в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“. Като отбеляза нарасналата популярност на обществената телевизия през последната година, когато тя беше и училище, и кино и музей, Велков подчерта, че все още телевизията остава длъжник на българското кино. Именно затова обявената стратегия на медията в тази област чертае сериозни перспективи. При ресурс от 4,7 милиона лева половината ще бъде отделена за екранизации на българска литературна класика и съвременни литературни творби, каза Велков. Целта е да се съхранява българската идентичност в условията на глобализиращия се свят“, добави той. За да бъдат тези произведения по-близо до съвременните възприятия, при подбора ще се акцентира върху сценарийни и режисьорски подходи, които да дават водерна визия и звучене на класическите произведения.

Велков разкри, че сред филмите освен сериалите „Порталът“ и „Аз и моите жени“, които се снимат, скоро или в недалечно бъдеще ще можем да видим семеен сериал, сериал на младежка тематика, ситком в 40 епизода, един документален филм, както и 7 копродукции.

Обявена е конкурсна сесия за селекция на телевизионни филмови проекти. Подробностите можете да намерите на официалната страница на БНТ https://bnt.bg/

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад