Експерт: Имало е две български военни гробища край село Дреново

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Имало ли е българско военно гробище в Република Северна Македония, за което  се говори, че е унищожено? Категорично там е имало военно гробище, заяви в "Денят започва" Радослав Симеонов, главен експерт по военните паметници към Министерство на отбраната. 

"Министерство на отбраната следи с внимание и тревога все по-зачестяващите напоследък случаи на вандалско посегателство и оскверняване на български културно-исторически, не само военни, паметници", подчерта той.

Поясни, че в конкретния случай става въпрос за посегателства, които са извършени в едно доста далеч от нас време. 

"И това е позицията на Министерство на отбраната. След като излезе този сигнал, на нас ни бееше необходимо малко време, за да проучим нещата допълнително. Министерство на отбраната разполага с изключително добра информационна база данни за българските военни гробища в чужбина, включително и в Република Северна Македония. Тук става въпрос за две български военни гробища край с. Дреново, Кавадарско. Едното от тях се е намирало там, където е била дислоцирана една наша полева болница, която служи като разпределителен пункт за болни, които пристигат от фронтовата линия", поясни Радослав Симеонов. 

Край село Дреново още през 1938 г. се отбелязва, че има две наши военни гробища с общо 432 погребани войници. 

"При всички случаи, когато са започнали действията по изграждането на тази автомагистрала от Скопие за Прилеп, не е било извършвано някакво конкретно действие спрямо тези съществуващи два български военни паметника, които по-скоро са братски могили, положени на мястото на вече военни гробища, но военните гробища са били унищожени", каза експертът.

Защо - вижте повече във видеото.


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад