Мярката 60/40 - какъв е интересът на бизнеса?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Голям интерес към мярката 60/40 в първите дни, през които работодателите отново могат да кандидатстват за подпомагане от държавата. Близо 50 фирми в  Благоевградска област са подали документи в Бюрата по труда през първата седмица. Мярката е удължена до края на годината, а предвидените средства за подпомагане на бизнеса са 250 милиона. 

Около 1 100 фирми в Благоевградска област са подпомогнати по мярката 60/40 през първата половина на годината. Държавата е изплатила средства за близо 19 хил. работници. В тази производствена фирма за машиностроене в Благоевград, благодарение на финансовата компенсация, всички служители са запазили работните си места.  

Стоимен Горов, управител на фирма за мешиностроене: По време на целия период на ковид ние не сме съкратили нито един служител в нашата фирма. Над 60 човека са в тази фирма, другата фирма, която ни е в Монтана са 93 – 94 човека. Навсякъде кандидатстваме и се възползваме максимално от това, защото това е наистина голяма помощ за производителите, особено в България. 

Фирми от почти всички сфери на икономиката - туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, производство, услуги и търговия – могат да кандидатсват по мярката. Компенсациите зависят от спада на оборота. 

Станислава Поповска, Бюро по труда – Благоевград: 60 % от осигурителния доход за работниците и служителите ще получат онези работодатели, които докажат намаление на приходите не по-малко от 40 % от същия период на 2019 година, а пък 50 % от осигурителния доход ще получат онези работодатели, които докажат намаление  на приходите от продажби с не по-малко от 30%. 

Заради драстичното увеличение на цените на тока и природния газ и рекордната инфлация през последните месеци, някои фирми може и не да успеят да докажат спад на оборотите с 30%, въпреки че този спад е факт, смята Стоимен Горов. 

Стоимен Горов, управител на фирма за мешиностроене: Ние трябва да постигнем намаление на оборотите повече от 30%, за да кандидатстваме за подпомагане като според мен лично инфлацията за последното 6-месечие за годината е повече от 15%, което автоматчино означава, че една фирма или един работодател, ако трябва да участва по мярка 60/40 реално трябва да има намаляване на оборота повече от 40% спрямо 2019 година, което е много трудно достижимо и като цяло много от фирмите вече не могат да се възползват от мярката. 

Близо 50 работодатели от Благоевградска област вече са подали заявления в Бюрата по труда за подпомагне на 750 работници.  

Станислава Поповска, Бюро по труда – Благоевград: Апелът ни към всички работодатели да се възползват... Бъв всяко едно Бюро по труда има екип от служители, които работят конкретно и по мярката, и които могат да дадат отговор на всеки един въпрос, включително и за документите. 

До края на този месец се приемат заявления от фирми за август и септември. Документите се разглеждат в 10-дневен срок, след което се изпращат към НОИ, откъдето изплащат средствата. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад