Ще станат ли Ковид сертификатите част от ежедневието ни?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Очаква се Министерство на здравеопазването да обяви днес или утре новите мерки, които да спрат разпространението на Ковид-19. Ричард Алибегов и адв. Мария Петрова коментираха в "Денят започва" обсъжданите проектомерки. 

Ричард Алибегов, председател на Асоциация на заведения, поясни, че има европейска програма "Свободно движение", по която се заплащат тестовете, Министерство на здравеопазването кандидатства за тези тестове и всичко се заплаща от Европа - това не са пари от бюджета и не минават през данъкоплатците. Заповед за посещение на заведения със сертификати има само за София, ние показахме как може да работи тази система, каза още Алибегов. 

Една част от теста се заплаща от клиента, една част - от браншовите асоциации и от собствениците на заведения, допълни още той.

Адв. Петрова отбеляза, че когато държавата налага някакви мерки в извънредна епидемиологична ситуация, всички способи за предпазване - маски, дезинфектанти и т.н. - принципно трябва да бъдат поемани от държавата. 

Според нея идеята неваксинираните да заплащат част от болничното си лечение е абсурдно решение и е невъзможно от правна гледна точка.

"Аз виждам много затворени училища и болници при въвеждането на зелен сертификат за ваксиниране при учителите и медиците. Никой не си направи труда да направи едно запитване към Министерствата на образованието и здравеопазването каква част от лекарите и учителите са ваксинирани", уточни Мария Петрова.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад