Експертите за фалшивите имейли от името на ЧСИ: Не отваряйте прикачените файлове и линкове

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Киберпрестъпниците се завърнаха с пълна сила през последните дни - този път фишинг атаките са чрез имейли от различни институции, банки и частни съдебни изпълнители.

"Всичко звучи напълно реално и човек е нормално да се притесни. Напоследък зачестиха случаите на такива фишинг атаки чрез имейли от името на частни съдебни изпълнители, НАП, банки, адвокати. Важното в случая е, че частните съдебни изпълнители превеждат в сила съдебни актове, съдебни решения и заповеди в изпълнение. Те не осъждат никого и винаги действат въз основа на съдебен акт, предоставен от кредитора", каза в студиото на "Денят започва" Стоян Якимов - заместник-председател на Съвета на Камата на ЧСИ.

Той подчерта, че частните съдебни изпълнители започват съдебното производство с покана за доброволно изпълнение и това е основната разлика с колекторските фирми, които често изпращат съобщения за изплащането на задължения без влязъл в сила съдебен акт.

"Съгласно разпоредбите на ГПК покана се изпраща с призовкар или по обикновената поща с писмо с обратна разписка", поясни Якимов и добави, че използването на електронна поща в случая е изключение.

Експертът по информационна сигурност Борис Гончаров - също гост в предаването, отбеляза, че опасността при такъв фалшив имейл е в отварянето на прекачени файлове или кликането на линкове към него.

"Хакерите се стараят тези неща да изглеждат убедително, представят се от името на някакъв авторитет. Всичко се прави така, че да подбужда някакво действие - това е основната идея", обясни той.

По думите му в момента, в който потребителят кликне върху линк в такова писмо или отвори прикачен файл, се задействат определени процедури - компютърът му инсталира зловреден код, овладява се системата или го препращат към друг сайт, където се задействат такива процедури.

"Всяко едно кликане или всяко едно отваряне на приложен файл крие огромни рискове за потребителя и това е основната идея на този имейл", обобщи експертът по информационна сигурност.

 

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад