Полицията: Без значение кой и по какъв повод иска пари по телефона - това е телефонна измама

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През деветмесечието на тази година отчитаме сериозно намаление при телефонните измами с около 87% в сравнение със същия период на 2019-а. Има случаи, при които се използва темата за COVID-19, но хората не се заблуждават лесно, защото са добре информирани и знаят, че няма ваксина или лекарство. Това съобщи в "Денят започва" гл. инсп. Златка Падинкова - началник сектор "Измами" към ГД "Национална полиция".

Тя подчерта, че телефонните измами се разпознават по това, че се искат пари по телефона. Най-успешната и популярна престъпна схема през последните години е съдействие на полицията за задържане на телефонните измамници, като потенциалните жертви осигуряват паричните средства, припомни Падинкова.

"Без значение кой и по какъв повод иска пари по телефона - това е телефонна измама... Представителите на държавните институции не действат по този начин, особено полицията. Когато търсим съдействие от гражданите, осъществяваме физически контакт и се легитимираме", отново акцентира тя.

Според гл. инсп. Падинкова спадът при регистрираните телефонни измами се дължи на "комплексния подход, който беше приложен през последните две години при съвместната работа на прокуратура и полиция, проведените три мащабни полицейски акции миналата година, включително и на територията на Румъния, както и активната превантивна работа в средите на потенциалните жертви".

 

Какво още коментира началникът на сектор "Измами" към ГД "Национална полиция" вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад