Расте насилието над животни, както и броя на осиновените безспоанствени животни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Безотговорни и безчовечни, така определи Явор Гечев от фондация "Четири лапи" хората, които изоставят домашни животни. Той обясни, че харата, го правят с ясното съзнание, че животното няма да оцелее и по този начин те просто се "отървават от проблема".

Гечев обясни, че нашето законодатество е много добро по отношение на защта на животните, но то не се прилага. Когато става дума за кучета, общините са длъжни да регистрират домашните  да следят дали собствениците са сложили микро чип, дали са ги ваксинирали, дали имат паспорт. От друга страна БАБХ трябва да контролира ветеринарните лекари, които извършват манипулациите и общните дали изпълняват задълженията си по отношение на изоставените животни.

"По-скоро са приятни изключения случаите, в които има някакви действия от страна на контролните органи. Масовият случай е нищо да не се прави", обясни Гечев.

След карантината е имало няколко много дрестични случая на насилие над животни и като цяло тенденция на увеличаване случаите на насилие над животни. Констатиран е и ръст на увеличаване на осиновяване на безстопанствените животни - от приюти, от улицата, от хара, които им търсят дом.

В големите градове, в случай, че станат свидетели на насилие над животни, хората могат да се обърнат към големите центрове и към общините. Хората можат да се обядят и на телефон 112 и да потърсят съдействие от полицията или дежурния прокурор, тъй като насилието над животни е пръстъпление, което се наказва с до 3 години затвор. Когато става въпрос за ранено диво живот е най-добре да се обърнат към Регионалната дирекция за околна среда.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад