Емил Димитров: Никъде в България не се изгарят опасни отпадъци

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"В Рила трябваше да се направят пътеки с чакъл, баластра, филц, ситна фракция, за да може по тях да вървят хората, да не съсипват планината. Само това", каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той обясни, че каченият багер е стоял само два часа след това е бил върнат от охраната. "Няма място багерът там и няма да има", увери министърът. Проектът трябва да се възстанови с коне.

Туристи с джипове се карат до 17-ти стълб, от който почва самият парк. Кметът е помолен да не ги допускат. В четвъртък ще бъде направено официално откриване на възобновения проект за пътеките. Започва работа и информационен център с база на планинските спасители.

"От четвъртък проблемът с джиповете ще бъде официално решен. Ще издадем заповед и цялото движение нагоре ще се поеме от парк "Рила", РИОСВ София", увери Димитров.

Край Варна се появиха информации за изгаряне на опасни отпадъци. "Никъде в България не се изгарят опасни отпадъци", категоричен беше министърът.

Той каза, че през последните дни е обиколил всички язовири покрай морето. Министърът алармира, че подобна ситуация като при яз. "Студена" е възможна през следващата година с цялото Черноморие, което се захранва от яз. "Камчия". Ако сега за трета поредна година през зимата няма сняг, ще се получи сходна ситуация с Перник. "Догодина няма да има нито за басейни, нито за каквото и да било", предупреди министърът. Трябва три язовира да се закачат по водопреносната система. Това е възможно да започне да се случва веднага, каза министър Димитров. Все още няма решение на Министерски съвет.

Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад