Властта и протестите. Коментар на Първан Симеонов и Христо Панчугов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Повече от месец продължават антиправителствените протести. Исканията на протестиращите остават същите - оставка на цялото правителство и на главния прокурор. Как се промени протестът в последните дни?

"В началото беше протест, сега е предизборна кампания на няколко по-малки формации", каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ Първан Симеонов. Първоначално той е бил стихиен и е приличал на някакъв общ фронт, който е повдигнал много важни въпроси. Протестиращите, които са били на протестите 2013 година вече са знаели какво трябва да направят и са преминали към радикализация. "Това винаги е нож с две остриета, винаги дразниш част от хората. Което обаче не променя фактът, че августовският протест вървеше към спихване. Точно тогава полицията наля масло в огъня. Но по-голямо масло в огъня наля самият Борисов като излезе и започна да разсъждава на глас."

Христо Панчугов смята, че започваме да наблюдаваме желание за политически разговор. Той се надява това да стане разговор за това кои са хората, които ще променят българската политическа система, чрез какви средства и как. Според него част от усещането, че в момента се случва революция се дължи на истинската липса на легитимност на българската политическа система. През годините се измерват големи проценти на недоверие и недоволство на българските граждани срещу институциите. "Аз никога не съм очаквал, че този протест истински ще замре, най-вече, защото въпросите, които той повдигна, така и не получиха отговор."

Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад