Енергетика в разгара на зимата - без държавна помощ за битовите потребители на газ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Във Фонда за сигурност на енергийната система има средства, които могат да бъдат използвани за компенсация на енергийно бедните. През последните години Фондът получава огромни приходи от продажби на квоти за въглеродни емисии, коментира в "Денят започва" енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

Голяма част от тези средства не се използват, тъй като компенсацията за бизнеса идва през изземване на свръхпечалбите в държавните енергийни дружества. Допълни, че ЕК е дала зелена светлина още миналата година през април 50% от средствата от Фонда да се използват за компенсиране на енергийно бедни, а другите 50% за насърчаване на енергийни източници и енергийна ефективност. У нас тези пари се пазят.

По думите на икономиста Георги Ангелов по-устойчивото решение е да се намали цената на газа.

"Булгаргаз" иска да си покрие загубите от скъпия газ като ги прехвърли на потребителите, което не е нормално особено сега, в енергийната криза. Газът в Чирен трябва да си стои там, да не се използва, той е стратегически резерв. Трябва да ползваме евтин газ от пазара", категоричен е той.


Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад