Енергийният преход на ЕС - защо е нужен и как да се случи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве


Какъвто и да е този енергиен преход, той трябва да е справедлив, преди всичко за обикновение човек, той трябва да види надежда, той трябва да знае, че правителствата работят в негов интерес, заяви президентът Росен Плевнелиев.

"Можем ли да имаме такъв преход в ситуация на война, в ситуация на тройни и четворни цени, в ситуация, в която светът се конкурира за ресурси и в която ние гледаме санкции, а не сътрудничество по всички възможни нива на международната верига", констатира още той.

По думите му, има пълен консенсус за това, че доставките на енергия, не просто трябва да ги има толкова, колкото трябва и където трябва, но те трябва да бъдат на поносима цена, за да може бизнесите да се развиват и да създават работни места и хората да могат да виждат перспектива. 

Плевнелиев уточни, че това може да стане само в режим на международно сътрудничество и преди всичко със спазване на правилата, а не, когато някой някого атакува или окупира. 

По въпроса за войната, президентът коментира, че е общо усещането, за ситуация без изход, ситуация, в която ако Русия изгуби тая война, режимът ще падне, може дори да се стигне до разпокъсване на териториятал А ако Украйна изгуби тази война, тя може да престане да съществува. 

"Не сме в задънена улица, намираме се в сценарий, който се е случвал на други места и във други държави много често, включително и в Азърбайджан", заяви Плевнелиев.

Цялото интервю гледайте във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад