Европейски ден без загинали на пътя

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 21 септември се отбелязва Европейският ден без жертви на пътя. Възможно ли е в България да има ден без жертви на пътя? Илия Тодоров, председател на Асоциация на пострадали при катастрофи, беше скептичен за такъв ден. И подчерта, че усилията на държавата не трябва да са кампанийни. а постоянни, систематични и най-вече смислени. 

"Ако искаме да постигнем такава голяма цел за сериозно намаляване на жертвите на пътя в България, трябват всеобхватни усилия, а не промени на парче в законови разпоредби, тук там в инфраструктура, трябва много по-мащабни действия и най-вече пари за превнция - без това няма как да очакваме резултати", отбеляза Илия Тодоров.

Според Диана Русинова, главен експерт в Европейски център за транспортни политики, с намесата на медиите безспорно има общ напредък, ролята на медиите е не по-малко е не по-малко важна от ролята на неправителствения сектор. 

"Но ние сме тези, които трябва да провеждаме национална политика по пътна безопасност. Въпросът е какво трябва да направи държавата и с кампанийни приоми няма как да постигнем нещо повече", каза Диана Русинова.

Според експертите, решението на проблема е в орган, който да координира цялата дейност в държавата, когато се види такъв проблем като случая с Георги Семерджиев и множеството дрогирани и пияни. По думите им, този орган трябва да намери пътя, по който да се започне да се разрешава. Георги Семерджиев стана емблематичен случай. "Пътна полиция" обаче е свършила доста неща спрямо него - отнели са му точки, отнели са му книжката, има актове и глоби за хиляди левове, свалили са номерата на автомобила му - какво са могли до някаква степен са го направили, обясниха експертите.

Вижте целия разговор.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад