Филмът "Последно полувреме" – разказ за фалшификацията на историята и сложните отношения с РСМ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Последно полувреме" - разказ за истинската история на футболния мач между софийския клуб "Левски" и скопския "Македония" през март 1942, когато "Левски" печели с 3:0 като гост. Особеното е, че отборите са длъжни да вдигат ръка за нацистки поздрав, но единият отбор отказва и остава с прилепени до тялото ръце... Историята от този легендарен двубой се преплита със съвременния македонски игрален филм "Трето полувреме", в който българите са представени като сатрапи.

В "Денят започва" за истинската история говориха режисьорът на "Последно полувреме" - Степан Поляков, и историкът проф. Христо Матанов - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

"Филмът беше идея, проект на Военния телевизионен канал, както и на фен клуба "Сини сърца" на ФК "Левски". Те поискаха да направя този отговор на "Трето полувреме" - македонската версия, в която българите са чудовища, зверове и безскрупулни убийци", обясни той.

По думите му "Последно полувреме" е есенцията на документалното кино, защото от първата до последната секунда са използвани архивни кадри и документи.

На въпрос защо се фалшифицира историята, дори когато има неоспорими доказателства, проф. Матанов отговори категорично:

"Когато фалшификацията стане държавна политика и "професионалните историчери" не правят разлика между едното и друго, се стига дотам. Всъщност причината е, че целият македонизъм е изграден на антибългарска основа и всичко в този смисъл е позволено."

БНТ ще излъчи филма тази вечер от 19:00 часа по БНТ1. Гледайте "Последно полувреме" – разказ за фалшификацията на историята и сложните отношения с Република Северна Македония!

Какво още коментираха гостите в предаването вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад