Защо Слави Трифонов оттегля проекта си за кабинет? Анализ на Велерия Велева и Кънчо Стойчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Слави Трифонов оттегли кандидатурата на Николай Василев за премиер. Във Фейсбук профила си лидерът на "Има такъв народ" заяви, че само за три дни върху Василев се е изляла "огромна помия". Уточнява, че за него не е важно "какви лъжи са изрекли част от партиите, а е много по-важно да се "изчегърта" моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната".

За да отговорим на въпроса дали е логичен този ход на Трифонов, първо трябва да обобщим какво се случи на изборите и какво мислят хората след тях, каза в студиото на "Денят започва" социологът Кънчо Стойчев.

"Почти поливината българи считат, че изборите са били по-честни от предишните. Близо 2/3 одобряват машинното гласуване, а 75% от българите са за съставяне на правителство, и то за съставяне на правителство на промяната -  искат нов модел на управление. Масово, над 60%, не одобряват прибързаното обявяване на проект за кабинет, което ги кара да се колебаят дали ще се състави такъв", обрисува картината социологът.

Според него "това, което прави в момента Слави Трифонов е напълно разумно".

"Изглежда, че с инстинкта си е разбрал, че трябва да се направи крачка встрани", добави Стойчев.

За Велерия Велева - също гост в предаването, ние се нуждаем от правителство, създадено в резултат от диалог. Проектът за кабинет на Трифонов беше точно обратното на това - "ние на знаем защо той се спря на тези хора, не знаем и защо ги оттегля", отбеляза тя.

"Проблемът е, че дори оттеглянето и евентуалната ревизия на проектокабинета отново са направени без диалог. Просто проблемът при Трифонов е, че той не иска, не може и не знае как да води диалог", акцентира журналистката.

Какво още казаха анализаторите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад