Финансовият план на държавата - мнението на синдикати и бизнес

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нов бюджет за 2023 г. поне за момента няма да има, а с удължаване на стария. Каква е позицията на синдикати и работодатели - Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" и Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според представителя на синдикатите решението на Министерство на финансите да не внася нов бюджет, а да удължи сегашния дава възможност да замразят минималната работна заплата, да не бъдат увеличени доходите на заетите в публичния сектор, зюа тях това е удобно, но не и за българския народ.

Добрин Иванов подчерта, че бюджетът е финансовият план на държавата, който показва какви ще бъдат политиките на управляващите.

"На изслушванията в Народното събрание на министъра на финансите чухме, че има подготвени и други два варианта на базов бюджет, който е изчислен на база политиките, които са заложени в настоящия бюджет. 1.6% ръст на БВП, над 6% инфлация и 15 млрд. дълг за финансиране на 6.6% дефицит - това е базисният вариант, при който се финансират всички политики, които са в момента действащи - пенсии, социални плащания, без да се променят данъчни облекчения...", поясни представителят на бизнеса.

Разработен е и втори вариант, който смъквае дефицита до около 3.4% - близо да Маастрихтските критерии, като са премахнати част от данъчните облекчения и са съкратени част от разходите.

Добрин Иванов: "Бюджет 2022 беше гласуван февруари месец на тази година и влезе в сила през април, а през юни беше актуализиран, аз мисля, че единственият възможен вариант за приемане,  който няма да събори държавата в тази ситуация, е удължавне на действието на този бюджет 2022."

Според Ваня Григорова аргументът служебно правителство не трябва да се занимава с бюджет е неадекватен и неприложим към настоящата ситуация.

Защо - вижте видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад