Комисар Начев: Реформата в “Пътна полиция” трябва да започне от административното обслужване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Една от моите задачи е да върна доверието на обществото в институцията, която ръководя в момента, заяви в студиото на “Денят започва” комисар Радослав Начев – новият началник на отдел “Пътна полиция” - София.

“На първо място, реформата в “Пътна полиция” трябва да е насочена към подобряване на административното обслужване на гражданите. Процесите, които осъществяваме, трябва да са прозрачни за хората и да бъдат осъществявани с максимално кратък срок”, обясни той.

Следващата стъпка е да се надгради портала за електронни и административни услуги и така да се намалят опашките пред гишетата на КАТ, каза комисар Начев и даде пример:

“С промените в Закона за движение по пътищата предвиждаме възможността да се прекратява регистрацията на автомобил по чисто електронен начин през системата за електронни услуги.”

Според него административно-наказателния процес по отношение на ЗДП е “изключително тромав”.

“В предложенията за промяна на закона сме предвидили премахване на наказателните постановления - тоест налагането на санкция да става с един документ на място, на пътя. Така няма да се налага повторно издирване на водача нарушител, за да се връчи наказателно постановление”, отбеляза комисар Начев.

Той уточни, че е предвидено уведомяване чрез системата за сигурно електронно връчване при засeчано с камера нарушение.

“Направени са редица промени по отношение на връчването - всички държавни служители по Закона за държавната администрация да могат да осъществяват връчване при нарушения по ЗДП, както и всички държавни служители, които осъществяват контрол, да могат да извършват такова връчване при спирането на съответния водач”, поясни началникът на КАТ - София.

Над 8 000 нарушения са заснети за около два месеца на бул. "Черни връх", след като "Пътна полиция" е започнала да следи за нарушения. Най-високата скорост, засечена в участъка е от порядъка на 136 км/ч. Само за ден камерите в София установяват над 1 000 случая на превишена скорост, съобщи той и призна, че проверките са разкрили  служители, които са осигурявали полицейски чадър.

Какво още каза комисар Радослав Начев вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад