Делото срещу Йоан Матев - къде са пропуските

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Адвокат Димитър Марковски и криминалистът Ботьо Ботев коментираха в "Денят започва" случая "Йоан Матев". По него излезе решението на съда на втора инстанция - Йан Матев получи осъдителна присъда - 6.5 години.

Адвокат Марковски припомни, че на първа инстанция в СГС е имало разнобой - председателят на състава и един съдебен заседател са подписали съдебния акт с особено мнение - очевидно там има някакъв сблъсък на тълкуване на доказателствата. Поясни, че оценката на доказателствата е субективна за всеки съдебен състав.

"Във всеки един казус факторът време е  изключително важно нещо, т.е. моментът на установяване и откриване на доказателства, защото изтичане във времето заличава следите на което и да е престъпление и в конкретния случай е азбучен пример за това обстоятелство - откритият нож след 2 години, който е бил под давление на околната среда, как е бил заличил каквито и да било следи - на практика не се е стигнало да се намерят биологични следи върху този нож, за да може да се прецени дали това е оръдието на престъплението", коментира адв. Димитър Марковски.

На въпрос бавят ли се делата, той посочи, че когато делата влязат в съда, там текат с доста интелигентни, разумни темпове - организирано, срочно и бързо и подчерта, че такива дела за убийство са правно сложни, обемът им е изключително голям.

Според криминалиста Ботьо Ботев случаят е твърде особен и едно такова убийство, особено когато се проточват нещата във времето, има и трудности впоследствие при разследването, при събиране на доказателства и т. н.

Вижте целия разговор по темата във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад