Георги Ганев: Икономиката отбеляза спад, но домакинското потребление държи определено ниво

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Икономически ситуацията не е добра, но това се дължи основно на Ковид кризата, каза председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от "Демократична България" Георги Ганев.

Икономиката отбеляза спад, но домакинското потребление държи определено ниво. Туризмът и транспортът обаче са в спад. Държавата харчи повече заради мерките за здравеопазването, по-голямата част се дължи на увеличените заплати в публичния сектор и пенсиите и добавките, те натоварват бюджета.

Ганев заяви, че по последни данни има дефицит на бюджета към края на март. „Към края на април министърът на финансите г-н Ананиев при изслушване в парламента изрично спомена, че очаква да няма дупка“.

Зависи как ще се развие кризата, ако няма следваща вълна, е възможно с разумно управление на бюджета, както е заложен в сегашната рамка, да се изкара до края на годината, обясни Ганев. Ако се спрат 50-те лева за пенсионерите, няма да се наложи ревизия на бюджета. Това товари бюджета с милиард и триста милиона лева.

Ако се отива към служебно правителство, това ще е в средата на май. Инициативата за промяна на бюджета трябва да дойде от Министерския съвет. Ако няма такова предложение, не може да се пипа законът за бюджета.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад