Георги Кадиев: Държавен оперативен контрол над “Лукойл” е възможен, но към момента не е нужен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Георги Кадиев: Възможно е преминаването на “Лукойл” под държавен оперативен контрол, но към момента не е нужно

Възможно е преминаването на “Лукойл” под държавен оперативен контрол, но към момента не е нужно. Това заяви в студиото на “Денят започва” Георги Кадиев -  председател на ПП “Нормална държава”.

“Това ще стане нужно в момента, в който “Лукойл” откаже да преработва не само руски петрол. Те могат да преработват и друг петрол при определени настройки, а могат и да преработват по-малко руски петрол - около 1/3 от капацитета на рафинерията, така че да обслужват само българския пазар. Но “Лукойл” казва, че няма да направи това - или ще работи с пълен капацитет и ще изнася, или изобщо няма да работи. Ако се стигне до това - рафинерията да не работи, българското правителство може, както в Италия, да поеме оперативния контрол”, обясни той.

Според него с тази стратегия “Лукойл” изнудва държавата, което е разбираемо, защото са частна фирма, която гони интереса си.

“Нашият интерес е те да произвеждат максимално. Първо, ще има дизел за българския пазар, който на практика е само от “Лукойл”. Второ, ще можем да изнасяме за Украйна, което правим и в момента. “Лукойл” около 700 хил. тона на месец, от които 250 хил. са за българския пазар и приблизително 90 хил. отиват за украинския пазар. Достатъчно много фирми продават в момента в Украйна и правят с надценки там, което им позволява да държат малко по-ниски цени в България”, обясни още Кадиев

На въпрос защо Нидерландия отново ни препъна по пътя към Шенген лидерът на “Нормална държава” отбеляза, че нидерландското правителство поставя пред нас практически неизпълними изисквания

 

“Когато те решат, че в България няма корупция, тогава ще  ни пуснат - тоест няма нещо, което да направим. Това не означава, че нямаме вътрешни проблеми, но не мисля, че сме по-зле от Румъния в това отношение. Според мен това е грешка на холандското правителство, но очевидно това е техен вътрешнополитически дебат”, допълни той.

 

Какво още коментира Георги Кадиев вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад