Висши прокурори и духовници се събират в София, за да кажат „не” на речта на омразата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Прокуратурата на Република България, съвместно с Европейската еврейска асоциация, организират Международна конференция на тема „STOP HATE SPEECH“, която ще се проведе днес и утре в София. Проф. д-р Вили Лилков също ще участва с темата за ролята на ротарианците в защитата на българските евреи между 1940-1944 година.  

„Вв основата на омразата е езикът. През последните месеци в Народното събрание наблюдаваме само заклинания и обвинения срещу опонентите. А в основата на политиката трябва да стои разговора и добронамереността“, каза в „Денят започва“ проф. д-р Вили Лилков.

Според него една от задачите на прокуратурата е възпирането на езика на омразата, но ако само се разчита на прокуратурата, има голям проблем.

Проф. Лилков коментира, че преди да се стигне до прокуратурата преградите пред езика на омразата са – медиите, хората, възпитанието, училището и образованието.

Той даде примери от историята, тъй като смята, че от нея трябва да се поучаваме:

„Когато в Германия се появяват първите реакции срещу евреите, тогава акад. Попов връща своите ордени и награди, които е получил от германската държава в знак на протест. Проф. Любен Божков също връща своите награди в знак на протест срещу антисемитските закони“.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад