Георги Милков: Никой не иска война с Иран, за Нетаняху обаче е много важна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Надявам се да има механизми, които да предотвратят спиралата от конфликти в Близкия изток и отговора на отговора на отговора. Това каза в студиото на "Денят започва" журналистът Георги Милков в коментар на израелския удар на летище във вътрешността на Иран.

"САЩ от доста дълго време насам се опитват да сдържат Биби Нетаняху, защото това е главният мотор на напрежението, защото никой не иска война с Иран, освен той и малко клика около него. Дори израелските граждани не искат такова война - според проучване 74% от израелците на искат война с Иран. Американците не искат война с Иран, европейците на искат война с Иран, никой не иска тази война, но за Биби Нетаняху тази война е много важна", отбеляза той. 

Според него причините за това са, че войната в Газа продължава вече 6 месеца без Нетаняху да получи това, което иска - "Хамас" не се предава, не е елиминирано ръководството на групировката или поне четиримата най-големи на "Хамас", а и има силен международен натиск заради хуманитарната криза в Газа.

"Включително и вътрешен натиск, защото тези 74% израелски граждани смятат, че той не поема отговорност за събитията от 7 октомври миналата година. Друго, което продължава да терзае израелското общество, е, че той с цялата тази ужасяваща кампания в Газа не е успял в най-важната задача - да освободи повече от половината заложници, 130 заложници още не са освободени. Срещу него има изключително силна кампания в страната и всичко това го кара да търси изход в друга страна, каквато би могла да бъде Иран", обясни Милков.

Журналистът беше категоричен, че Израел на може да воюва с Иран сам, защото няма капацитет.

Какво още каза Георги Милков вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад