Възстановяват костно-мозъчните трансплантации за деца в ИСУЛ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Детската онкохематология в ИСУЛ възобновява костно-мозъчните трансплантации за деца след двегодишно прекъсване заради недостиг на медицински сестри. 

"Годишно 10-15 деца се нуждаят от алогенни трансплантации - трансплантация от друг човек, а не на собствени клетки, а 15-20 деца се нуждаят от автоложни. Прекъсването през тези две години, което нанесе доста големи щети на работата на клиниката, беше основно заради невъзможността да осигурим медицински сестри, които да се грижат за тези пациенти. Това е една от най-важните функции на трансплантационните екипи - отглеждането на пациентите в посттрансплантационния период, както и подготовката преди трансплантацията", обясни в "Денят започва" доц. Боряна Аврамова - началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ "Царица Йоанна"-ИСУЛ.

Ниското заплащане е основната причина за големия отлив на персонал, подчерта още доц. Аврамова и призова народните представители:

"Да се намерят начини за законодателни промени, така че клиники като нашата - има още в Пловдив и във Варна, да бъдат финансирани целево, така че да се осигурят достъчно високи заплати на персонала и да не изпадаме повече в такава ситуация, която се отразява зле на всички - и на пациенти, и на лекари, и на обществото като цяло."

Още по темата вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад