Георги Милков: Решението на Вселенската патриаршия за Охридска архиепископия е гениален ход

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Светият Синод на Константинополската патриаршия съобщи официално, че приема отново църквата на Република Северна Македония и я припознава под името Охридска архиепископия. Как това решение променя картата на православието и какво се крие зад него? В студиото на “Денят започва” на тези въпроси отговори журналистът Георги Милков - водещ на предаването “Религията днес” в ефира на БНТ.

“Действията на Вселенската Константинополска патриаршия следват на добрите традиции на византийската дипломация и в този смисъл решението наистина може да се нарече гениален ход”, каза той.

Според него положителното е, че македонските свещенослужители ще могат да бъдат в евхаристийно съслужение с всички останали православни свещеници.

“Тук идва тази гениалност на хода - от една страна Вселенският патриарх сваля схизмата и дава възможност на македонците да служат литургии с останалите, но не им дава томос за автокефалност. Това се оставя на Сръбската православна църква, от която Македонската се е отделила”, обясни Милков.

По думите му Българската православна църква прави “най-мъдрото нещо, което може да се направи в този случай - да изчака”.

Какво още каза журналистът вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад