Министър Сандов: Замърсяване на въздуха има в целия Маришки басейн

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Затварянето на "ТЕЦ-Марица 3" в Димитровград е в следствие на нарушение по комплексното разрешително, неизвършени ремонти и произтичащо към замърсяването на въздуха на града. Не може хиляди хора да страдат заради липса на адекватни действия на собственика. Така че протестът на работещите в ТЕЦ-а може да бъде насочен единствено към техния работодател, който да изпълни предписанията, за да може предприятието да функционира. Това заяви в студиото на "Денят започва" министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

По думите му категорично е установено, че предприятието замърсява въздуха със серен диоксид. Подобни нарушения има в целия Маришки басейн - в района  Димитров-Гълъбово-Раднево, и ЕК е стартирала наказателна процедура срещу България заради високите нива на серен диоксид във въздуха в района на Гълъбово.

На въпрос за "Топлофикация София" екоминистърът каза, че доставките на газ са достатъчни за летния сезон и няма нужда централата да минава на мазут. Проблемът там са задълженията около 1 млрд. лева и липсата на ясен план за излизане от ситуацията в Столична община, подчерта Сандов. За него решението е да се използват естествените дадености на Софийското поле - слънчевата енергия и минералната вода.

Какви теми още коментира екоминистърът вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад