Георги Свиленски: Подкремяне кабинет с премиер Асен Василев, връщаме се в преговорите

Предаване: Панорама, 01.07.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Връщаме се в преговорите, подкрепяме кабинет с премиер Асен Василев, това заяви в "Панорама" председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Участваме в това управление от самото създаване с ясна подкрепа към правителството, което беше създадено. Имахме и такъв мандат към правителството, което предстои да бъде сформирано с ясни приоритети - 4 краткосрочни мерки, пет - дългосрочни, в които влизат и актуализацията на бюджета, подготовката и приемането на бюджета за 2023 г., 20-те закона, които да дадат възможност на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост да влязат в държавата и съответно проектната готовност - това са краткосрочните ни приоритети, допълни той.

Дългосрочните са ни социалната политика, здравната политика и образованието.

Обясни, че излизането от преговорите на БСП е било заради действието на премиера Кирил Петков, свързано с руските дипломати.

Коментира, че в момента с действията си Външно министерство уронва престижа и авторитета на България. Затова днес внесохме предложение в Народното събрание да бъдат преразгледани двете ноти и да бъдат отменени. Когато си направил един срамен акт, не е срамно да го поправиш. По-срамното е, когато грешката я поправяш с нова грешка

На въпрос дали са скъсани връзките между БСП и президента, след като през седмицата станахме свидетели на полемика за това кой е разрешил износа на оръжие за Украйна и неявяването на БСП на консултации при президента, Свиленски отбеляза, че консултациите са съществен елемент, заложен в Конституцията и не могат да бъдат направени по команда за два часа. Заяви, че в деня на консултациите в парламентарната стая е донесена покана от президента. Предишния ден разговор с президента не е имало. Допълни, че в същия ден са заседавали в Бюджетна комисия и това е било приоритет.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад