Екрем Имамоглу: Всичко ще бъде много хубаво!

Предаване: Панорама, 01.07.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу е интересна политическа фигура. Опонент на президента Ердоган и управляващата партия, той спечели кметските избори с прочутото изречение "Всичко ще бъде много хубаво". Имамоглу даде специално интервю пред Бойко Василев.

БНТ: Г-н Имамоглу, какво могат да направят балканските градове за себе си? Питам заради Вашата инициатива за мрежа на балканските градове Б-40.

Екрем Имамоглу:    Можем да направим много! Ние сме близки: София, Истанбул, Атина. Градове с обща култура. Може да опитате едно ястие и тук, и там. Един музикален стил - също. Естествено е да намираме решения заедно. Затова споделих тази своя мечта и в началото на миналата година казах на колегите "Да го направим!" Срещнахме се през ноември, 24 града. Видяхме, че имаме общи теми и бързо подписахме декларация. А сега, със Софийска голяма община и останалите общини от България, броят на градовете в мрежата стигна 40. Приоритет са местната демокрация, миграцията, бежанците, климатичните промени. Можем да направим много за дигитализацията и интелигентните градове. Това сътрудничество е полезно както за моята страна и град, така и за Европа.

БНТ: Казвате „София“. Има ли общо между София и Истанбул?

Екрем Имамоглу: Много неща. Първо, дълбоката историческа връзка; стотици години. А и София е специална за нас. Тя пази спомени за Ататюрк. Бил на мандат тук за около година и половина. Знаем за бала, на който се е появил в еничарски костюм. Истанбул пък е Балканите в резюме. За пръв път бях в София преди 18 години и много се впечатлих от България. Съжалявам, че толкова дълго не съм идвал. Усещам, че връзките ни ще укрепват още.

БНТ: Кое е най-трудното да управляваш град от над 15 милиона, с толкова много история, трафик и казуси.

Екрем Имамоглу: Няма да сгрешим, ако кажем 20 милиона.

БНТ: Да, 20, ама с предградията.

Екрем Имамоглу: Е, огромен град! Има трудности, но и огромни възможности. Истанбул има почитатели по цял свят. Убедих се лично, когато бях избран за кмет. Фактът, че на истанбулските избори спечели демокрацията, по интересен начин зарадва хората в региона, че и в Северна, Южна Америка, чак в Далечния Изток. Истанбул има огромно влияние и младо население – и искаме да се възползваме от това. Чертаем бъдещето, имаме цели за 2050, правим всичко заедно с гражданите. Рядко ще намерите толкова квалифицирани кадри, колкото в Истанбул. Искаме да реализираме капацитета, който носи креативният, свободен дух на града. В момента строим едновременно 10 метролинии. Това е световен рекорд. Подготвяме тръжната процедура за още 3. Искаме Истанбул да е в тройката на градовете с най-развито метро. Имаме 10-12 години да го постигнем. Само за 3 години създадохме 5 милиона квадратни метра зелени площи.

БНТ: Но докъде ще расте Истанбул? Вие трябва да знаете отговора, защото сте се занимавали с градско планиране.

Екрем Имамоглу: Бях кмет на новосъздадения истанбулски район Бейликдюзю, където живея. Видях отблизо какво коства планираното и непланираното градско развитие. Плаши ме непланираното. Затова работим градът да се развива по план. Но правителството говори за проекта "Канал Истанбул". Ние сме категорично против. Този проект е в разрез с критериите и с природните дадености на града. Точно обратното: съдържа пагубни идеи за някои природни ресурси - зелените площи и водата. Ние държим на идентичността „Зелен Истанбул”: борба с климатичните промени чрез зелени решения. Да, ръстът на населението е притеснителен. Опитваме се да го задържим, доколкото е възможно; да заложим на качеството на живота. Да осигурим ръст на чуждите туристи. За 2022 очакваме броят им да достигне 15 милиона. А Истанбул има потенциал да посрещне над 40 милиона гости. Планираме бъдеще, в което има дисциплина.

БНТ: А как възприемате ролята на българската общност и на българското културно наследство в Истанбул?

Екрем Имамоглу: Знаете, в Истанбул има различни групи, свързани с България. Имаме историческа българска общност, със забележителната Българска църква. В предизборната кампания изтъквах, че в Истанбул има православно българско население, има гърци, арменци, евреи, сирийци християни, както и хора от различни ислямски течения - сунити, джаферити, шиити, алевии. Убеден съм, че не бива да ги делим по религия или етнос. Никога не съм и няма да използвам думата „малцинство“. Защото всеки гражданин, всяка група, са равнопоставени за нас. Не приемам да бъдат описвани с епитети. Издадохме книга, "Цветовете на Истанбул". Там има раздел, посветен на нашите съграждани с български произход. Знаете, друга група са нашите съграждани с турски произход, изселили се от България. Част от тях имат двойно гражданство. И с тях поддържам диалог. Дори там, където живея, има такива, някои даже със същата фамилия. Честите посещения от и в България носят културно богатство.

БНТ: Вие бяхте избран за кмет като кандидат на опозицията. Какъв е залогът в турската политика в момента, когато има големи развития? И възможно ли е догодина на президентските избори да видим един срещу друг двама кметове на Истанбул – Вие и сегашният президент Ердоган?

Екрем Имамоглу: Често ми задават този въпрос, след като бях избран за кмет. Разбираемо е. Кмет съм на 20-милионен град. Уважаемият Ердоган, който два пъти загуби изборите в Истанбул, бе казал по време на кампанията: “Който спечели Истанбул, печели цяла Турция.” Така, волю- неволю, аз се оказах въвлечен в дискусията. Турция е в период, в който демокрацията е потисната. Някои беззакония ни притесняват. Наясно сме, че това трябва да се промени. Целият опозиционен блок в Турция започна да мисли и да говори заедно в името на тази реформа. Въпреки, че имат различия, лидерите на 6 политически партии седнаха на една маса, за да дефинират  промяната. Това не е сътрудничество единствено за изборите, а за бъдещето като цяло. Сред тези партии е и моята Народно-републиканска партия, която води процеса. Лидерите ще преговарят и ще вземат най-доброто решение. Моят кандидат е председателят на нашата партия, Кълъчдароглу. Президентската кандидатура е част от дневния ред, но има по-големи теми, най-вече икономиката. Длъжни сме да направим решителна промяна в страната. Такава промяна, с фокус върху демокрацията, ще се отрази добре на целия Балкански регион.

БНТ: Вие спечелихте един от изборите с думите „всичко ще бъде много хубаво“. Дали оптимизмът печели във време, в което политиката е станала доста токсична?

Екрем Имамоглу: Така е, по света политиката е доста обострена. Живеем в свят с намеси в личния живот, с действия в пълен разрез със закона. За жалост и моята страна не е изключение. Но хайде да погледнем към обществото. В моята страна виждам, че хората искат оптимизъм. Нищо че са от различни слоеве. Не искат напрежение, разделение и лоши отношения с други хора, само защото имали различни политически възгледи. Знам това, усещам го. Три пъти печеля избори с оптимистични послания. Първо в Бейликдюзю, със смазващо мнозинство. Победих партия, която правеше политика с агресия и репресираше негласуващите за нея. За пръв път от 25 години спечелих сърцата на хората в Истанбул именно с оптимизъм. И даже повторих успеха си с най-висок вот в градската история. Така че  оптимизмът печели. Печели позитивното мислене, приобщаването, продуктивността. Да не твърдиш, че знаеш всичко, а да си отворен към друго мнение. Да управляваш с колективен разум.  Аз съм за общество, в което всеки е уважаван. Това печели и преди, и сега. Днес почти всички проучвания показват над 60% подкрепа за нас. Затова изречението "всичко ще бъде много хубаво" може веднага да се преведе на български. То е един добър лозунг и за България. Защото не мисля, че нашите съседи българите мислят много по-различно от нас, турците.  

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад