Георги Вулджев: Мерките за фиксиране на надценките не работят за свалянето на цената

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

 Въобще не разбрах откъде дойде тази идея. Мерките за фиксиране на надценките на каквито и да е било видове стока никога не работят за свалянето на цената. Това каза в студиото на "Денят започва" икономистът Георги Вулджев по повод новите изисквания за цената хляба. От 1 юли до края на годината остава нулевото ДДС за хляба и се въвежда ограничение на надценката за белия, типовия и хляб тип "Добруджа" - тя трябва да е най-много до 15%.

"Нещо, което трябва да се попита в този случай и е много важно, дали е искано становище на Комисията по защита на конкуренцията по въпроса, защото в миналото комисията винаги се е изказвала отрицателно по отношение на такива мерки", отбеляза той.

Икономистът припомни, че при сходна ситуация от 2018 година КЗК е била твърдо против и е излязла със становище, че "това ще влоши пазарната среда, ще влоши конкуренцията и може да има ефект като при формирането на картел на пазара".

"Ако се сложи таван на търговската надценка, всички го отнасят. По-малките ще го отнесат в по-голяма степен по простата причина, че големите търговски вериги предлагат по-голям асортимент от продукти и разполагат с повече опции да компенсират загубените приходи", обясни още Вулджев.

Какво още каза експертът вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад