Проф. Литвиненко за скандала с частната детска болница: Премиерът да намери хората, които са го подвели

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Първата ми реакция беше, че това е фейк новина, не исках да повярвам. Дори стопирах изявлението на Обществения съвет, докато не видях на сайта на Министерски съвет, че това е действително решение. Това заяви в студиото на "Денят започва" проф. Иван Литвиненко - председател на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, в коментара си за скандала с правителственото решение за изграждане на частна детска болница. 

Казусът със строежа на националната педиатрична болница прерасна в скандал, след като служебният кабинет одобри строежа на частна, в която беше предвидено да има педиатрично отделение. Вчера Министерският съвет отмени решението за строежа на многопрофилна болница "Мама и аз" ден след като го одобри.

"Тази тема я бяхме забравили. Тя възкръсва от 2022 година два пъти, това е третият път. След като няколко редовни и служебни правителства успяха да загърбят това предложение и да не взимат решение по него, сега изведнъж това служебно правителство, което има за задача изборите след месец, извади тази карта и разбуни цялата общественост", припомни проф. Литвиненко.

За него зад тези действия са интересите на "Търговска лига".

"Те са частници, аз не искам да споря с тях. Тук въпросът е кои са тези хора в администрацията на Министерство на здравеопазването и Министерски съвет, които поставиха на дневен ред този въпрос. Прав е премиерът Главчев, че трябва да намери хората, които са го подвели, за да приемат те едно такова решение", категоричен беше той.

Общественият съвет за изграждане на Национална детска болница е в непрекъсната готовност за среща в институциите, за да предложи решения за детското здравеопазване, увери проф. Литвиненко. Според него изграждането на частно детско лечебно заведение не е вариант дори при забавянето на създаването на специализирана държавна болница.

"Първо, защото тя няма откъде да вземе кадри. Повярвайте ми, аз не бих отишъл там по ред съображения. Кадри се изграждат много трудно и тук говорим за високоспециализирана дейност, за трето ниво, последното, с най-добрите специалисти, с компетенции, които позволяват решаване на най-трудните казуси. В нашата болница са няколко центъра за лечение на редки болести с нашите кадри, които трябва да дадат експертна оценка и да защитят едно лечение, което струва милиони и това да мине през фонд, каса и т. н. Аз се питам кой би го правил, ако не сме ние. Много е трудно, това не става за ден-два", подчерта той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад