Хасан Адемов: Ако няма таргетиране, колкото и голям да е финансовият ресурс, никога не достига

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За следващата година се предвижда ръст на пенсиите с 11% спрямо швейцарското правило от 1 юли, ще се увеличи и максималният осигурителен доход от 3 400 на 3 750 лв. Предвидени са промени и в редица други компоненти на общественото осигуряване. Темата коментира в "Денят започва" Хасан Адемов, бивш министър на труда и социалната политика.

Според него една от сериозните теми в социалната политика е дали да се подкрепят таргетирано тези, които имат най-голяма нужда или да се раздават помощи на калпак.

"Ако няма таргетиране, колкото и голям да е финансовият ресурс, никога не достига. Когато не достига до тези, които имат най-голяма нужда, тези, които не могат да се справят сами или с помощта на своите близки, тогава винаги ина проблеми с подпомагането. Но подпомагането е една изключително сериозна тема и изисква огромни усилия тази система да бъде реформирана. Наред е подпомагането да бъде подредено по начин, по който да бъдат удовлетворявани индивидуалните потребности, а не потербности изобщо", заяви Хасан Адемов.

Трите бюджета - държавният, на ДОО и НЗОК трябва да отговарят на няколко изключително сериозни предизвикателства - демографският проблем, неравенствата, рискът от беддност и политиката по доходите, посочи Хасан Адемов. Според него обаче усилията за решаване на тези проблеми са твърде плахи.

"Далеч сме от средните европейски доходи. Що се отнася до бедността и риска от социално изключване - в края на юни Евростат излезе с една статистика, съгласно която всеки трети българи е с риск от бедност и социално изключване, а това не може да се пребори само с финансов ресурс".

В управленската програма на некоалицията е записано, че няма да се увеличават данъци и осигурителни вноски - това действително е така, но се увеличава осигурителната база, посочи още Адемов. Увеличават се разходите за осигуровки както на личната, така и на работодателската вноска.

"Това трябваше да бъде казано преди изборите, а не след това - пред свършен факт да се вдига осигурителната база. В среда, която се задава продоволствена криза, да увеличиш минималния осигурителен праг за земеделски стопани, тютюнопроизводители и самоосигуряващи се лица, означава, че мярката не е добре обмислена".

Какво още каза той вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад