Отнемането на автомобили ще спре ли нарушителите на пътя?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Работят ли мерките за ограничаване шофирането под влиянието на алкохол и наркотици? Тенчо Тенев, бивш началник на КАТ София, и адв. Христо Ботев коментираха темата в "Денят започва".

78 са отнетите до момента автомобили при доста повече случаи на тези нарушения.

"Важното е не колко са отнети автомобилите, а самата статистика колко са случаите. Няма фрапираща разлика от миналата година и сегашната, което значи, че за съжаление мярката не работи или просто такива са хората... Надор, който не може да бъде спрян да пие и да кара, не може да бъде унищожен. В България нищо не може да действа в момента, докато не се приемат и други допълнителни мерки, не само конфискация, но според мен и конфискацията върши работа. Знам много хора, които наистина се притесняват от това, дано да продължаване в тази насока", заяви адв. Христо Ботев.

При 3 500 досъдебни производства за употреба на алкохол и наркотици и 70 отнети автомобила са само 1%, отбеляза Тенчо Тенев.

"Аз бях казал преди 2 години, че употребата на наркотици ще подмине употребата на алкохол, когато управляват водачите МПС и то вече се оказа факт", каза той и предложи тези някои от конфискуваните автомобили, които са сравнително нови и с по-малък пробег, да се предоставят на полицията.

Тенчо Тенев даде пример със закон в Дания, според който ако превишиш скоростта на магистрала с над 200 км в час, ти конфискуват веднага автомобила. В Австрия също са предприели мерки за конфискуване и ние не откриваме топлата вода, посочи Тенев.

Какви мерки още трябва да предприеме държавата - вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад