Търговците на кооперативния пазар във Варна започват протест

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Търговци на Кооперативния пазар във Варна ще протестират срещу планираното 10-процентово увеличение на наемите от 1 януари догодина. То засяга всички общински пазари в града. Търговците вече са информирани от управата на Общинското предприятие "Пазари", че до 1 декември трябва да подпишат анекс към договорите си.

Табелки с надпис протест на щандовете и подписка, подкрепена от близо 160 души - така реагират на увеличението търговците във Варна.

"Ако ние сега не се възпротивим, нищо не им пречи след три месеца отново да ни вдигнат наема. Наемите ни са много високи, около 40 лева и отгоре е квадратният метър. За 24 квадрата, плащам 1200, а от първи януари оборотът пада драстично, защото зимата е мъртъв период по принцип", обясни Марияна Йорданова.

"Може да се наложи да затворим целия пазар. Тази година за втори път става покачването и то едно, че няма работа. Ние едва покриваме наемите. Като сложиш тока и водата, то отиват в небесата наемите", добави Симеон Узунов.

Снежана Цонева е сред търговците на кооперативния пазар. Казва, че не е доволна от условията там и недоумява защо наемите трябва да се повишат отново.

"Като ги помолихме за тента, понеже нямаше тента, подадохме заявление, на което ми дадоха отказ да си я сложим сами. Сами си я сложихме. Няма пари пазарът да ни сложи тента. Навсякъде тентите са сложени от пазара, а при мен сами си я сложихме. След това - отпред пътят е много лош, всеки трети се спъва и пада. Разрушено е всичко и не е направено абсолютно нищо", каза тя.

Според директора на фирма "Пазари" обаче за повече от десет години наемът е вдиган само веднъж – в началото на 2023 година. Причината - приходите не покривали разходите.

"Това ни принуди от първи април тази година, тъй като вече тръгнахме да потъваме, да вдигнем с 10% наемите. При което ще излезем на една минимална печалба тази година", коментира Недко Радев, изпълнителен директор на "Пазари" ЕАД.

Радев обясни, че наемът за маса на пазара е между 162 и 330 лева. И ако цените се запазят, дружеството отново ще е на загуба.

"Причината за увеличаването на наемите е главоломното увеличаване на минималната работна заплата. Това увеличаване с 20% повлича много други наши контракти, които са основани на минималната работна заплата".

Според директора, пазарът се поддържа в добро състояние, ремонтирана е рибната борса, паркингът е обновен, а всички тенти - подменени. Затова са необходими и повече средства.

Репортер: Петко Петков

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад