Храненето в помощ на имунитета

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Д-р Мария Николова съветва да се поддържа балансиран хранителен режим, за да укрепваме имунитета срещу вирусни инфекции, включително срещу COVID-19.
За да се постигне този баланс, тя препоръчва диета, която да е базирана на растителни храни, но да включва също достатъчен прием на протеини - месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти.
Важни за организма са също източниците на фибри - като пълнозърнест хляб, но и ферментирали храни като кисело мляко и туршии.
Трябва да се ограничи приемът на прости захари, наситени трансмастни киселини - да се избягва пържена, панирана и бърза храна.
Хранителните навици се изграждат с години и затова трябва да се обръща сериозно внимание на децата. Много важно е да се възпитава правилен
модел на хранене, категорична е д-р Николова.