Христо Иванов: Предлагаме 4-те партии, без ГЕРБ и ДПС, да изработят формула за краткосрочно управление

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Разминаването с "Има такъв народ" беше концептуално, заяви Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" и председател на "Да, България", в "Денят започва". 

"ИТН бяха решили, че с 65 гласа и с изключително авторитарен подход могат да наложат еднопартийно управление - нещо, което върви както против парламентарната логика, така и против вота на избирателите, защото избирателите не дадоха на никой ексклузивно право да съставя еднопартийно правителство", отбеляза Иванов.

Поясни, че при такава конфигурация на правителство, когато няма предварително конструирано мнозинство около програма и съвместни действия, всеки ден трябва да се търгува и спазари мнозинството за приемане на бюджет, промени в закони, назначения в регулатори. 

"Това е конструктивният проблем, който залага възможността именно през този алъш-вериш да влезе корупцията, а най-добри в това отношение са ДПС", категоричен беше Христо Иванов. 

И посочи, че посочените за министри са "исторически най-неубедителният състав". По думите му, предварително са искали от тях да подпишат "празен чек" - без обсъждане, без споразумение, предложеното не е отговаряло на ключови техни приоритери. 

Христо Иванов отрече опити за кадруване и налагане на техни кандидати - нито за правителството, нито за втория ешелон, не са искали квота. 

"На нас ни предстои разговор в същия периметър на тези 4 партии, извън ГЕРБ и ДПС, за третия мандат. Аз не знам този разговор как ще се води, при положение, че ИТН вчера показаха такава шокираща липса на култура на разговори", каза лидерът на "Да, България". 

Предложили са четирите партии, без ГЕРБ и ДПС, да седнат и предварително да изработят формула за едно краткосрочно управление с писмено споразумение, което ясно да очертае процеса на съгласуване на решения в течение на управлението. Според Христо Иванов реалистичният срок на такова управление е 6 до 8 месеца - "до пролетта, ранното лято и тогава да идем на избори". 

И поясни, че от гледна точка на такава една формула въпросът кой ще получи мандата е технически въпрос. 

"В рамките на третия мандат президентът е този, който трябва да реши криза между партиите. Но ако ние между партиите се разберем - 4-те партии извън ГЕРБ и ДПС, тогава това е предлагане на решение. По никакъв начин това не обвързва президента", подчерта Христо Иванов. 

Какво още каза той - вижте във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад