Художествената галерия в Русе се руши

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От близо 40 години една от най-старите художествени галерии в Русе се руши. Тя пропада, тече при всеки по-силен дъжд или снеготопене.

Основен ремонт на галерията не е правен. Само спешни кърпежи на покрива, за да може да се предотвратят течовете.

"Аз работя тук почти от около 30 години и полека-лека, сградата затихва със своята функция. Ние правим концерти, лекции, най-различни неща. За съжаление, при нас активният период е от март до края на октомври, защото след това става много студено. Само най-големи привърженици минават поединично през зимния период", разказа директорът на галерията Елена Великова.

Според нея пукнатините вече са станали опасни.

Зам.-кметът на община Русе Златомира Стефанова обясни, че през 2015 година е направен проект, при който е била изчислена стойността на ремонта на галерията - 3 200 000 лв.

"Този проект е имало намерение да бъде реализиран по трансграничната програма, но в този момент общината е кандидатствала с четири други проекта, а самата програма допуска не повече от четири. И предишното ръководство е заложило на големите инфраструктурни проекти, като галерията е останала отново встрани. Със сигурност ще търсим вариант това място да бъде възстановено и това оттук нататък трябва да бъде приоритет", коментира Стефанова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад