Икономическите решения в кризата - коментар на Димитър Манолов и Васил Велев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Антиинфлационният пакет, предложен от "Продължаваме промяната", не е обсъждан със социалните партньори. Това коментираха в "Денят започва" Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", и Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България.
 
През медиите научаваме, че нещо щяло да стане, а мястото да се обсъждат тези неща е Националният съвет за тристранно сътрудничество. Преди десетина дни имахме среща с министър-председателя и с Асен Василев, който е председател на НСТС и заявихме, че ние искаме да кажем какво се случва, да говорим за проблемите, да дадем мнение по това, което някой иска да прави. "НСТС може да не се съобрази с това мнение, но е длъжен да го чуе по закон. Работодателите, които представляват бизнеса там произвеждат над 85% от БВП. В техните предприятия работят над 80% от заетите, а КТ "Подкрепа" и КНСБ представляваме над 1 млн. от работещите. Гласът на това съобщество непременно трябва да бъде чут", това каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той допълни, че днес преди коалиционния съвет няма да има среща на тристранката, но по принцип такава среща е добре да се проведе след съвета, за да чуят какво мисли останалия свят за техните решения.

По думите на председателя на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев диалогът се подобрява, но е още далеч от европейските стандарти. "Можем да посочим, че при предишната криза през 2009 г. ние инвестирахме 53 часа в тристранен формат в НСТС, за да изработим 64 антикризисни мерки, които впоследствие се обсъдиха в управляващата коалиция."

По отношение на анонсираните антиинфлационни мерки, Велев коментира, че е постигнато съгласие по компенсирането на свръхвисоките цени за май и юни, а за юли и следващите има уверение и споразумение, че няма да бъдат по-неблагоприятни условията за предприятията.

Няма всеки месец да се преговаря за компенсации и компаниите ще могат да планират средносрочно дейността си, каза Велев. По думите му обаче пакетът се е забавил с половин година.


Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад