Илияна Йотова: Успехът ни се дължи на доверието, добрата екипна работа и огромната подкрепа на гражданите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Победата след 5 години е голяма отговорност и огромно самочувствие. Беше ни много трудно през първия мандат, но пък имахме нещо много важно - огромната подкрепа на българските граждани. Когато преди година обявихме своето желание за втори мандат далеч от конюнктурата на политическите партии, преговорите за коалиции, от търговията за постове, ние разчитахме точно на това - вярвахме в подкрепата на българите. Такава равносметка на първия президентски мандат направи вицепрезидентът Илияна Йотова в студиото на “Денят започва с Георги Любенов”.

“Успехът на нашата двойка като президент и вицепрезидент е не толкова кой какъв е, а в доверието, което се изгради в тези пет години, в добрата екипна работа, в това, че мога да разчитам във всеки момент на подкрепата на президента и на неговия съвет. Смятам, че всеки си тежи на мястото - ние сме много различни като хора и като характери, пък и решенията, които се взимат, са на съвсем различни нива”, допълни тя.

Според нея за успеха ѝ като вицепрезидент да допринесли нейната амбиция и обич към работата.

“Смятам, че за тези пет години разширих видимо този пост… Всъщност президентът ми възложи много тежки ресори - помилването, даването на българско гражданство, политическото убежище, работата с нашите сънародници зад граница. Мисля, че в последното направление направихме много - имам амбициозен екип в това отношение, имаме редовни отношения - поне на два дни се чуваме, с български общности от целия свят, а те са над 135 в целия свят”, обясни Йотова.

По думите ѝ създаването на български културен институт е една от големите цели на втория ѝ мандат.

“Надявам се да имам повече чуваемост от изпълнителната власт. Това е, за което повтарях 4-5 години, но на предишните управляващи културата не им беше приоритет. А България има още много какво да си връща като влияние”, подчерта вицепрезидентът.

За Илияна Йотова е добре, че БСП е в управлението.

"Участието на БСП в коалицията ще бъде успешно, когато партията влезе със своите политики, а не с личности. Не се интересувам от отношенията Радев - Борисов или от Радев - Нинова, такъв тип сериал не ми е интересен. Не съм спокойна от това, което се случва в БСП, резултатите от изборите го показват. Дали една партия ще излезе напред зависи от нея", добави Илияна Йотова.

Тя призова новото правителство към по-голяма подреденост в посланията и в действията.

"Нямат 100 шанса, имат 100 дни, ако ли на тази коалиция ще се замине и ще ходим на нови избори. Трябва добрите решения да бъдат взети час по-скоро както във вътрешнополитически план, така и във външнополитически", препоръча вицепрезидентът.

Тя коментира и отношенията Русия-НАТО и отбеляза, че Черно море трябва да остане свободна територия.

"Само учения, никакви други ангажименти, военни части се местят от една точка в друга и от двете страни. България трябва да се отърси от васалното си поведение по отношение на външната политика, по отношение на мястото на страната в Европейския съюз", каза още Илияна Йотова.

Какво още каза вицепрезидентът вижте във видеото.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад