Има ли напредък след "френското предложение" за Северна Македония

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Да или не на "френското" предложение ще кажат в Скопие? По темата в "Денят започва" разговаряха проф. Кирил Топалов и журналистът от Северна Македония Владо Перев.

"Протестите в страната са масови и добре организирани от ВМРО-ДПМНЕ и нейните сателити. Демонстрантите нямат ясна концепция срещу какво протестират", каза Перев.

Отбеляза, че тези протести са дълбоко шовинистични, антибългарски, с препрочитане на македонската история отново, която досега е писана под влиянието на Белград.

"Това, което Белград не е можел да каже срещу България са го казвали македонските историци и македонската история въобще. Това е една 100-годишна традиция тук, особено силна след 1944 г." каза журналистът.

И потвърди, че четирима полицаи са ранени при сблъсък между демонстрантите и полицията.

Ламбе Алабаковски, който подпали входа на българския клуб, се е появил на протеста и е бил главният говортител на трибуната и е заявил, че Преспанският договор, Охридският договор и българското и френското предложение са фашизъм и е подпалил договора, съобщи Перев.
 
Развявали са знамето от Вергина, което е провокация към Гърция, но тя не е реагирала.

Проф. Кирил Топалов отново повтори позицията си, че официалните власти на Северна Македония - и правителството, и опозицията - не желаят да влязат в ЕС, а използват "бугарите" като алиби, че не ги пускат.

"Първо - защото, ако влязат в ЕС, далаверата им ще бъде много по-малка, казано на българки жаргон, защото Европа няма да им го позволява. Второ - защото Сърбия не ги пуска, те правят това, което им диктува майка Сърбия, на Сърбия го диктува майка Русия, така че там веригата е ясна. Те фактически не искат, обаче се борят и кой е виновен - "бугатите", каза прог. Топалов.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад