Проф. Овчаров: Надявам се разумът да надделее и да получим необходимото финансиране за разкопките

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Николай Овчаров започва пореден сезон на археологически разкопки на Перперикон в Родопите, въпреки неяснотите около финансирането. Екипът ще търси тайните зали на прочутия в цялото Средиземноморие храм на Дионис, който бил посетен от Александър Велики.

На Перперикон професорът работи повече от 20 г. и смята, че е свършена 80 на сто от работата по разкриването на останките от древния град.

Проф. Овчаров отбеляза, че заради проблеми с финансирането са започнали работа само с 19, вместо със 100 души, както обикновено. Средствата за разкопките са озигурени от община Кърджали.

Работят  отново при залата с олтара в храма на Дионис, който са разкрили още преди 15-17 години.

"Това е крепостната стена от римскаат епоха, която се е почвила към втората половина на III век и частично е разрушила тази зала. Очакваме в нея масивни зидове, които започнаха още тогава да излизат, да се окажат също сгради, свързани със залата с олтара. Според древните предания тук е извал Александтр Велики да получи предсказание. Най-отгоре очакваме да бъде средновековният град и вече под него да излезнат тези по-ранни градежи, за които говорим", разказа за "Денят започва" проф. Овчаров.

Археологът критикува Министерство на културата, че не е финансирало приоритетните обекти от гледна точка на културния туризъм. Със средствата, които са им отпуснати от общината, ще работят през следващите два месеца. Проф. Овчаров се надява да надделее разумът и да получат необходимото финансиране.

"Перперикон е един от най-важните археологически обекти в страната", припомни ученият.

Какво още каза археологът вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад