Има ли опасност училищата и детските градини в страната да останат на тъмно и студено през зимата?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Готови ли са училищата за идващия отоплителен сезон? Ще могат ли да плащат сметките си за отопление и електроенергия? По темата в "Денят започва" разговаряхме с председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов.

Той изрази надежда, че енергиен проблем в истинския смисъл на думата няма да има. Призна, че в момента има неувереност сред директорите. Категоричен е, че в училищата и в детските градини отдавна няма разхищения на топлинна и електрическа енергия.

Стаматов заяви, че "доста от сметките ни бяха възстановени от държавата като енергийна помощ - една много позитивна изненада."

Той посочи, че не е известно как ще протече периодът от октомври и следващите месеци.

"Първата част на годината приключи доста успешно и училищата, които сме на парно нямаме проблем. Има проблем там, където нещата са на газ. Колегите, които са на газ още от януари сигнализираха за невъзможност да покрият своите разходи."

По думите му държавата трябва да е много категорична със своята подкрепа към училищата и детските градини, които са на модерно отопление с газ и няма да позволи те да бъдат затворени. Вариант е да се мисли за по-ранно започване на часовете и за намаляването им. Не приема варианта за онлайн обучение.

Чрез видеовръзка в разговора се включи и кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той сподели, че в Добрич в момента има 16 общински училища, 17 детски градини, 6 ясли. "Всички наши сгради са минали на газификация през годините назад. Алтернативи за тях няма, освен евентуално използване на ток. Очаквам сметките тази година да са двойни."

Йорданов заяви, че са предприети кризисни мерки, а всяка община се спасява сама. "Към момента ние имаме близо милион лева в резерва на бюджета и ако се наложи тези средства ще бъдат насочени за плащане на сметки."

Според него е било редно учебната година да започне по-рано, а през зимните месеци учениците да бъдат ваканция. Възможно е и въвеждането на комбиниран учебен процес. Коментира, че ако в по-отдалечен район изобщо няма доставки на газ, тогава има опасност да няма никакво обучение.

Във видеото вижте и каква е ситуацията в Стара Загора.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад