"Питай експерта": За кого са подходящи новите ваксини срещу "Омикрон"?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нови адаптирани ваксини за "Омикрон". Недостъпни за всички обаче. Защо попитахме вирусолога проф. Радостина Александрова.

Тя обясни, че става дума за две различни ваксини, които са актуализирани спрямо варианта "Омикрон" и неговите подварианти. Едната е по отношение на ВА1 и е тази, която получи разрешение от ЕМА на 1 септември. Другата - срещу подвариантите ВА4 и ВА5 получи разрешение на 31 август.

Проф. Александрова допълни, че ваксините ще бъдат налични съвсем скоро в България. Ще се прилагат при хора с първична ваксинация - две или три поставени дози. В такива условия са изпитвани тези ваксини. Уточни, че ефикасността на тези ваксини не е проучвана. Проучвано е как влияят върху имунния отговор и каква защита дават по отношение на изходния вариант и на подвариантите на "Омикрон".

Проф. Александрова каза още, че в този момент ваксините са разрешени за хора от 12-годишна възраст нагоре.

"Става дума за едно преформулиране на вече известните ни РНК ваксини. Самата технология предполага и дава възможност те много лесно да бъдат адаптирани, като бъде включена актуална генетична информация от вируса и не са нужни клинични проучвания", обясни тя.

Недостиг на ваксини няма. С приоритет при ваксинирането отново са хората над 60-годишна възраст, хората с хронични заболявания, бременните и медицинските лица.

Изтъкна, че наличните ваксини също дават добра защита. Поставяйки си ваксина, рискът да се разболеем намалява, както и рискът да развием дълъг ковид след това.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад