Има ли поскъпване на цената на хляба?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото е Мартин Владимиров - анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.

Потърсихме мнението и на Савина Влахова - председател на УС на Съюз на българските мелничари" и на Людмил Работов - председател на Съюза на  зърнопроизводителите в Пловдив.


"В момента няма нещо, което да не поскъпва, това са суровините преди всчико, пшеницата като суровина за производство на брашно и съответно на хляб, електрическа енергия, газ, няма нещо окето да не поскъпва". Това заяви в "Денят започва" Савина Влахова - председател на УС на Съюза на мелничарите.

Влахова обясни, че реколтата е достатъчно добра, но ние сме част от международен пазар, където поскъпването е факт и ние нищо не можем да направим. По думите ѝ единственото, което може да се направи за задържане на цените е навлизане в политика за намаляване на ДДС на хляба.

"По принцип енергийните суровини, които са ключов компонент в ценообразуването на много продукти и, разбира се, хлебните изделия не правят изключение, донякъде оправдава повишението на цените, но нека не изпадаме и в крайности, тъй като има и други процеси, които също определят дали цената на пшеницата расте",  коментира и Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му цената на пшеницата расте, а българските производители вероятно преориентират производството си към износ, вместо да пласират продукцията си у нас, което може би обяснява защо на пазара няма свръх предлагане, както би трябвало, а по-скоро недостиг.

"Малко е популистко да се говори веднага за сваляне на ДДС, защото има някакви временни структуро-определящи фактори по отношение на цената. Мисля че в пазар като земеделския в България, където има особено голяма концентрация на пазарен дял, тоест много малко фирми контролират голям пазарен дял, по-скоро при шоково поскъпване на ключови суровини като енергийните, липсата на конкуренция този сектор позволява крайните цени на този продукт да пораснат много бързо", коментира Владимиров.

 

Вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад