Какви са проблемите пред ковид зоните в София?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Все още ДКЦ-тата в не са получили указания за изписване на безплатни ковид лекарства.

Ковид зоната в 11 ДКЦ в София работи още от ноември месец.

"Продължаваме да работим, от ноември месец. По инициатива на кмета на София, ковид зоната съществува от ноември, ние работим от ноември до момента по един и същи начин, тоест нищо при нас не се е променило", обясни Татяна Евтимова - управител на лечебното заведение.

По думите ѝ лекарствата за ковид се насочват към личните лекари за изписване. Към този момент нищо не се е променило - когато пациентът се окаже положителен, се свързват с личния лекар и го насочват.

 "До този момент не сме изписвали електронни рецепти, тъй като системата така е организирана, че само общопрактикуващите лекари могат да изпишат електронна рецепта", заяви Евтимова.

Тя обясни, че могат да се изписват болнични листове на всички други заболели, но не и на заразени с ковид, тъй като там е по-специфично - налага се карантина от РЗИ, има контактни лица и тези дейности се извършват чрез личните лекари. За да получи пациент безплатни лекарства, първо трябва да бъде диагностициран с ковид инфекция, след което ще бъде насочен към личния си лекар. Ковид зоната работи от понеделник до петък от 08.00 до 17.00 ч.

"Имаме контакт с личните лекари, добра комуникация, но за съжаление и много други пациенти от други райони, от други градове дори, много е трудно да се направи връзката на момента с личния лекар", коментира управителят на 11 ДКЦ.

Вижте повече във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад