Има ли задкулисие в искането за отстраняване на Иван Гешев - коментар на юристи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С искането на 6-та прокурори на Висшия съдебен съвет да бъде освободен предсрочно главният прокурор, вместо да се избодат очи, се изписват  вежди. Тези прокурори „жертват“ Иван Гешев само за да докажат, че прокуратурата не е бухалка в неговите ръце. Това е причината да се прави конкретното искане до ВСС. Това каза в „Денят започва“ юристът Росен Димитров.
Той смята, че искането на шестимата прокурори е немотивирано.

„На 11 май по време на пленума на ВСС, се предлага за гласуване писмо изпратено от 5 неправителствени организации. Те се обръщат към пленума с искане да се насрочи извънредно заседание, на което да се провери в каква степен са основателни твърденията на зам.-главния прокурор Сарафов за отсъствие на независимост в съдебната власт. На заседанието 9-ма са против предложението, а 5-ма са „за“. Тези 9-ма, на следващия ден 6-ма, са вносителите на искането за предсрочното отстраняване на Гешев“, коментира юристът Емил А. Георгиев.

Според него фактите говорят за това, че има политическа намеса и това се случва задкулисно, а не пред очите на обществото в открит дебат. 

„За мен задкулисие няма. Защото няма как по-явно представителите на политиката, в случая Мария Габриел, да заяви, че нейният правосъден министър ще направи искане на отстраняване на главния прокурор“, посочи Росен Димитров. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад