Какви са шансовете за кабинет - анализаторите Георги Харизанов, Любомир Стефанов и Георги Киряков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес президентът Румен Радев ще връчи на ГЕРБ - СДС първия прочувателен мандат за съставяне на правителство. Папката ще получи кандидатът за премиер Мария Габриел. Какви са шансовете за кабинет с новите детайли, които станаха ясни през уикенда, разговаряме с анализаторите Георги Харизанов, Любомир Стефанов и Георги Киряков.

Единствената формула, която виждам като работеща, е експертен кабинет с широка политическа подкрепа, заяви в студиото на „Денят започва“ Георги Харизанов.

По думите му, най-доброто управление е това на ГЕРБ-СДС с ПП-ДБ, но ПП-ДБ са наясно и преди и след изборите, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ и остававнето им на тази политическа позиция заслужава уважение.

„Извън многото говорене, многото анализи, многото предложения и многото „премятане на топката“ в последния месец не се е случило нищо ново. Възможният и работещият кабинет е правителство с експертен профил и широка политическа подкрепа.“

Ако има стабилно парламентарно мнозинство, което се верифицира и стои стабилно, няма никакъв проблем правителството на Мария Габриел да управлява една година, особено ако то започне да върши работата, която очакват гражданите от него, заяви  Любомир Стефанов. Да свърши не само нещата с макрохоризонт, като Шенген, Еврозона и т.н., но и ежедневните проблеми на хората, коментира той.

„Трябва да се даде някакъв импулс на обществото, че има стабилна държава, че има институции, които си вършат работата. Ако едно експертно правителство успее да генерира широка политическа  подкрепа, успее да я запази и тя успее да се препотвърди през конкретни политики, не виждам никакъв проблем това да отиде повече от една година.“

Няма никаква политическа логика, ако между ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП има мнозинство, да се включи още една политическа сила, поясни  Георги Киряков. Какъв е смисълът още и още партии да се включват в подкрепата. Това означава в Парламента да няма никаква опозиция, или да има една опозиционна партия, която ще е Възраждане, добави той.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад