Искра Михайлова, ДПС: Ще е много трудно да се състави правителство, но са важни и добрите намерения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След парламентарните избори в България ще е много трудно да се състави правителство, но има и друга плоскост на добрите желания и намерения, които да помогнат на страната ни в този критичен момент. Това коментира пред БНТ Искра Михайлова от ДПС, която е и зам.председател на групата "Обнови Европа" в ЕП.

Дали и с кого би си партнирало ДПС зависи от крайните резултати и програмите на партиите в 50-ия парламент, коментира още тя.

"Ще е много трудно да се състави правителство, да се преодолеят различията и да се загърбят тежките думи, които бяха изречени по време на кампанията. Но има и друга плоскост и това е добрите желания и намерения на част от политическите партии в България, въпреки всички различия, да направят правителство, което в такъв критичен момент за Европа и света да помогне на страната ни да излезе от самоизолацията, в която се поставя и да участва във взимането на решения в ЕС", заяви Михайлова.

Тя оцени представянето на "Обнови Европа" на европейския вот като много добро.

"Обнови Европа" се представи много добре на тези избори. Запазваме позицията си на трета политическа сила в Европейския парламент. Имаме спад на броя на депутатите, но имаме ръст в страни-членки, които имаха представители, но сега имат по-силно представителство. Имаме по-добър резултат в Словакия, Германия, Италия и Гърция, смея да твърдя ,че и в България", посочи тя.

Михайлова коментира и решението на френския президент Еманюел Макрон, чиято партия е част от "Обнови Европа", да свика предсрочни парламентарни избори след загубата на европейския вот от крайно десния "Национален сбор" на Марин льо Пен.

"Решението на президента Макрон си е решение на президента Макрон. Аз лично мога да кажа, че той направи трудно решение, но то е единствено вярното и ще покаже каква в действителност е подкрепата на гражданите на Франция за европейското бъдеще на Франция в Обединена Европа", заяви Михайлова.

Според нея на тези избори националистическите крайно десни партии в Европа са достигнали тавана си, но ръстът на резултатите им трябва да е много сериозен сигнал за всички останали.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад