Макрон свиква предсрочни парламентарни избори на 30 юни във Франция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Френският президент Еманюел Макрон свиква предсрочни парламентари избори на 30 юни, след като партията му загуби от френската крайнодясна формация "Национален сбор" на европейските избори. Партията на Марин Льо Пен печели убедително с 32,4 процента от гласовете, показва екзитпол на френския Институт за изследване на общественото мнение и консултантската компания "Фидюсиал", представен от телевизия Те Еф 1.

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Еманюел Макрон "Ренесанс" с 15,2 процента.

Още след обявяването на прогнозните резултати във Франция водачът на листата на крайнодясната "Национален сбор" Жордан Бардела призова Еманюел Макрон да насрочи нови парламентарни избори.

Трета е коалицията Социалистическа партия - "Плас Пюблик" с 14,3 процента.

Крайнолявата "Непокорна Франция" печели битката за четвъртото място с дясноцентристката "Републиканците". Двете партии получават съответно 8,3 и 7 на сто от гласовете.

В Европейския парламент ще излъчат представители още "Еколозите", с 5,6 на сто от гласовете, и крайнодясната "Реконкиста", която получава 5,1 процента, прескачайки с малко минималния праг от 5 процента.

Президентът Еманюел Макрон направи обръщение към нацията:

"Здравейте, французи! Вие днес гласувахте за европейските избори във Франция, както и в чужбина. Основната поука е ясна - това не е добър резултат за партиите, които защитават Европа. Партиите от крайната десница, които през последните години се съпротивляваха на толкова много напредък в Европа - икономиката, подкрепата за Украйна, подкрепата за земеделците - тези партии напредват навсякъде на континента. Във Франция техните представители достигнаха 40 на сто от вота. За мен, тъй като смятам, че силна и независима Европа е добра за Франция, тази ситуация е нещо, което не мога да приема. Възходът на националистите над демагозите е опасно за нашата нация и за нашата Европа също и за мястото на Франция в Европа и света. Току що отпразнувахме годишнината от десанта в Нормандия и след няколко седмици посрещаме Олимпиадата, да, екстремната десница означава декласиране на Франция и обедняване на французите. Няма как на този ден да се правя, че нищо не е станало. Към тази ситуация ще добавя една треска, която обхвана публичния и парламентарен дебат в нашата страна - един безпорядък, който знам ви тревожи и понякога ви шокира и на който не отстъпвам нищо. Предизвикателставата изискват нашите дебати да бъдат ясни, ето защо разпускам тази вечер Националната асамблея, свиквам предсрочни парламентарни избори на 30 юни. Това е тежко решение, но това е акт на доверие, доверие във вас, скъпи сънародници, доверие в нашата демокрация, нека суверенът има думата."

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад