Иван Демерджиев: Полицията не може да реши за няколко месеца проблеми, натрупани с години назад в обществото

Предаване: Панорама, 12.05.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проблемите със смъртта на пътя започват с възпитанието. Дължат се на превенцията, която липсва и отсъства. Минават през домашното възпитание, минават през възпитанието в училище по пътна безопасност, което също липсва, минават през уважението към живота, към ценностите, които ние като хора знаем, но, за съжаление, не зачитаме в нашето общество. И всичко това, пренесено на пътя, когато един водач има автомобил, тежащ 2 или 3 тона, носи смърт и тази смърт вече не шокира, коментира в "Панорама" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Хиляди шофьори са спрени на пътя. Хиляди шофьори са санкционирани на пътя. Над 25% са съставените в повече актове в сравнение с предходната година по Закона за движение по пътищата и по ЗАН. Що се касае до пияни и дрогирани шофьори, ние сме заловили над 100% повече от тях. Казвам заловили, не защото те са станали повече, а защото ние с активни действия ги търсим и санкционираме. Но полицията не може да реши за няколко месеца проблеми, натрупани с години назад в обществото", допълни той.

За случая в Пловдив, когато полицията е накарала посетители да се съблекат голи, Демерджиев отбеляза, че тече проверка.

"Ако се установи, че полицията е съблякла голи 400 души, аз ще взема мерки. Съвсем скоро ще се изяснят тези обстоятелства."

Като късане на опашката на гущера, а не съдебна реформа вижда служебният вътрешен министър Иван Демерджиев исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев.

"Аз нямаше да кажа нищо, ако в началото на случая не бяха шумно оповестени факти, които не отговаряха на истината. Изчаках да видя дали тези факти ще бъдат опровергани, дали ще бъдат казани истинските факти и след като това не беше сторено, аз го направих", каза той.

Подчерта, че прокуратурата може да забрани да се говори, единствено ако се разгласяват материали от досъдебно производство, но той не е запознат с него и не е изнасял данни от него. За взрива е казал голяма част от истината, което очевидно е изненадало някои хора.

"Остава да се изясни кои са извършителите и кои са поръчителите на този взрив", каза той.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад