Ще има ли правителство? Коментар на анализаторите Димитър Ганев и Веселин Стойнев

Предаване: Панорама, 12.05.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Струва ми се, че всички опции са на масата, но като че ли за първи път в последните две години ГЕРБ и Борисов са със силните карти, в силната позиция, очерта политологът Димитър Ганев в предаването "Панорама".

По думите му, ако има правителство то ще е с премиер Мария Габриел, а ако има избори, очевидно ГЕРБ ще бъдат в по-добри позиции в кампанията, защото в месеците преди изборите въпросът, който ще се задава е - кой е виновен, че отиваме за шести път на парламентарни избори в рамките на две години и половина?

Според журналиста Веселин Стойнев на въпроса дали е възможен кабинет с втория мандат отговорът би могъл да бъде да, но ако ПП-ДБ предложат кабинет с премиер Мария Габриел.

"Разбира се това звучи сюрреалистично. На практика имаме един загубен месец от опити за някаква колаборация между първите две сили."

Той обяви, че направените стъпки за отстраняването на Гешев са някакъв напредък, включително и политически.

"Правителство може би ще има с първия мандат. Борисов ще поеме отговорността да бъде пакетирано с хартиената коалиция, но от друга страна ще има възможността да си припише всички заслуги за овладяването на инфлацията, за стабилизирането на страната, за Шенген, дори може и наистина да гласува закона за механизма за разследване на главния прокурор и да започне някакъв дебат в Конституционната комисия, макар че ГЕРБ днес даде ясна заявка, че времето няма да стигне", изтъкна Стойнев.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад